LUMIVALKEAA ON PUOLUSTAA SORRETTUA


 

Sukumme tarina kertoo isästäni, joka juhannuksena 57 vuotta sitten maalasi puutarhakalusteita valkoiseksi yhä uudelleen. Tytär oli syntymässä eikä isät vielä tuohon aikaan päässeet mukaan synnytykseen. Syntymäpäiväni on YK:n pakolaispäivä. YK yhdisti vuonna 2000 lukuisien maiden omat pakolaispäiväperinteet ja otti käyttöön tämän jalon päivän kansainvälisenä teemapäivänä.

Tämä sopii oikeastaan varsin hyvin minulle. Synnyin rauhalliseen Ulvilaan; rauhan aika oli maassamme kestänyt jo pitkään. Satakuntalaiset vanhempanikin olivat niin nuoria, etteivät olleet sotaa suoraan kokeneet; sen menetyksiä suvussa kylläkin. Tänä päivänä huomiomme keskittyy näiden kodeistaan väkivaltaisten konfliktien, sään ääri-ilmiöiden tai muiden yllättävien mullistusten takia lähteneiden ihmisten oikeuksiin, kertoo YK:n virallinen sivu. Näitä ihmisiä näen työssäni päivittäin.

Keskustelu ihmisarvosta nousee esiin erityisten tapahtumien tähden. Nyt ajankohtaisesti poliisiväkivallan herättämänä. Professori Yohuru Williams (St. Thomasin yliopistosta USA:sta) toteaa HBL:n artikkelissa seuraavasti: Historiallisesti valkoisten vahva tuki on ollut välttämätöntä, jotta on saatu aikaan uutta lainsäädäntöä. Se tuki on juuri nyt. HBL 14.6.2020 (vapaa käännös). Mielenosoituksia on ollut myös Suomessa. Monen mielestä aihe on meillä tarpeeton, ’eihän meillä ole rasismia’, monetkin sanovat. Kuulostaa vähän siltä kuin ’KiVa Koulussa ei kiusata’, siis silmien sulkemiselta.

Valkoisten tuki on välttämätön, toteaa professori. Suomalaisten tuki on välttämätön, jotta lainsäädäntöön ja käytäntöihin saadaan muutos. Otan esimerkin. Minulla on lupa teille jakaa tämän päätöksen tiedot, jotka toki vain lyhyesti nyt esittelen.

Maahanmuuttoviraston päätös 25.3.2020, jossa todetaan: ’Ensimmäisellä videolla vanhin veljesi, heimosi päämiehet ja serkkusi kertovat, että sinun vertasi on oikeus vuodattaa ja tieto asiasta on levitetty kaikille heimoille kuviesi kanssa.’ Tästä johtopäätöksenä maahanmuuttoviraston toteamus ykskantaan on tämä.  ’Turvapaikkahakemuksesi on ilmeisen perusteeton.’ Perusteluna todetaan, että ’Laatijoiden motiiveista ei voida varmistua, joten niiden näyttöarvo on vähäinen.’ Osoittaa melkoista kulttuurin ja uskonnonharjoituksen ymmärtämättömyyttä todeta, että nuo motiivit ovat epämääräisiä.

Tämä on vain yksi kymmenistä näkemistäni vastaavanlaisista päätöksistä, joissa turhennetaan uskontoon, poliittiseen toimintaan ja kansanryhmään kuulumiseen perustuva vaino. Tarvitaan siis laaja suomalaisten tuki, jotta ihmisoikeudet toteutuvat; täälläkin. Ja on opittava kuuntelemaan ja tutustumaan, oppimaan eikä ajateltava, että tietää asiat toisten puolesta.

 

Kommentit

Suositut tekstit