VERTA VALKOISISSA FARKUISSA


 

Äitini teki työuransa suuren yläasteen rehtorina. Äiti pukeutui tyylikkäästi, joidenkin mielestä rohkeastikin. Tässä kertaa äidillä oli valkoiset, tiukat farkut; muistan ne hyvin vieläkin. Äiti tuli koulusta kotiin; tamponi oli vuotanut yli, ja se näkyi kauas. No, äitini kertoi sitä itselleen sopivasti, tavallisena, tai oikeastaan huvittavana asiana. Kerroin kavereillekin äidin hauskaa sattumaa. Kaikki eivät oikein ymmärtäneet, että noin vaan voi asiasta puhua ilman, että on noloa.

Tänään on kansainvälinen kuukautispäivä. Eipä sitä paljoa ole mainostettu. Kirkon ulkomaanapu sentään mainostaa uutta hittituotetta toisenlaista lahjaa: Hygieniapakettia tytöille. Ei tästä päivästä paljoa löydä tietoa hakemallakaan. Syy ei taida olla pelkästään tuo joidenkin kokema nolous, vaan vielä paljon surkeampi.

YK:n väestörahaston (UNFPA) mukaan kuukautisten aiheuttama häpeä ja väärän tiedon jakaminen aiheuttaa vakavia ihmisoikeusrikkomuksia naisille ja tytöille erityisesti Etelä- ja Itä-Afrikassa. Kuukautisten alkaminen altistaa monet tytöt lapsiavioliitoille. Joillakin alueilla se myös tekee naisen saastaiseksi ja estää häntä koskemasta ruokaan tai osallistumasta yhteisön tapahtumiin. Tässä on syytä viitata myös verenvuototautiseen naiseen ja ihmisten paheksuntaan, kun nainen koski Jeesuksen viitan tupsuun (Luuk 8: 40-56). Jeesus toimikin toisin ja mursi käsitykset.

Vaikkei kyseessä olisikaan yhteisöstä ulossulkeminen kuutautiskierron ajaksi, jo pelkkä köyhyys, ja terveyssiteiden puute estää tyttöä menemästä kouluun. Samoin mahdollisten siteiden vaihto koulujen yleisissä vessoissa altistaa seksuaaliselle ahdistelulle. Siksi kuukautiset jättävät tytöt koulutuksen ulkopuolelle. Kieltävätpä toiset vanhemmat koulun jatkamisen kuukautisten alettua.

Me länsimaiden ihmiset voimme ensiksikin alkaa puhua kuukautisista normaalisti kuten useimmat jo toivottavasti tekevätkin. Me voimme kasvattaa seuraavia sukupolvia suureen asiallisuuteen. Me voimme tukea kehitysmaiden naisten ja tyttöjen asemaa sekä lahjoituksella että tämänkin ihmisoikeusrikkomuksen esiin nostamisella. Hyvää kuukautispäivää kaikille riippumatta siitä, onko sinulla kuukautiset vai ei.

 

Kommentit

Suositut tekstit