VIHA -PUOLESTA VAI VASTAAN


Inho synnyttää vihapuhetta,

toteavat lehdistönvapaudesta kirjoittaessaan Henna Virkkunen ja Jarmo Mäkelä (SK 3.5.2020). Artikkelissa he pohtivat maalittamisen ilmiötä sekä vakavaa uhkaa puolueettomalle ja faktaa tarjoavalle lehdistölle. Tänäänhän vietetään kansainvälistä lehdistönvapauden ja siis sananvapauden päivää. Suomessa lehdistö voi toimia viranomaisten osalta vapaasti, mutta toimittajiin kohdistuvat hyökkäykset ja uhkailu on maassamme uusi tapa toimia. Sen olemme yllättyneinäkin huomanneet viime vuosina. Erityisesti tämä on näkynyt maahanmuutosta sekä turvapaikanhakijoista kirjoittavien toimittajien osalta.

Hiljaiseksi uhkailu on yllättävän yleistä, tapahtuu se sitten yksilön vihasta nousevana tai vaikuttavan ryhmän toimintana ja suunnitellumpana agendana. ’Informaatiosodankäynti on käsite, jolla voidaan kuvata niin valtioiden kuin ei-valtiollistenkin toimijoiden käymää taistelua yleisestä mielipiteestä.’, kirjoittaa Saara Jantunen teoksessaan Infosota.

’Inho synnyttää vihapuhetta, vihapuhe johtaa uhkailuun, uhkailu väkivaltaisiin tekoihin ja niiden yleistyminen väkivallan arkipäiväistymiseen’, jatkavat Virkkunen ja Mäkelä. Jostain syystä sanankulku tunteesta toiseen ja tunteesta toimintaan tuo mieleen Paavalin roomalaisille kohdistamat sanat (Room 5:4) ’Kestävyys auttaa selviytymään koetuksesta ja koetuksesta selviytyminen antaa toivoa. ’ Mitä ilmeisimmin se, mille annat tilaa, myös vaikuttaa. Kestävyys toivoa ja inho vihaa. Mihin molemmat sitten johtavat, on nähtävissä.

Lienee huolestuttavaa, että vihan helliminen ja vihasivustojen suosio on niin laajaa. Tavalliset ihmiset, taustaltaan ja arvoiltaan moninaiset löytävät tästä samaistumisen mahdollisuuden. Vihan ja inhon suosiminen puheissa, tunteissa ja ajatuksissa vääristää oikean ja väärän. Se altistaa kuvitelmalle oikeutetusta vihasta. Ryhmän yksimielisyys toki yhä lisää kokemuksen vahvuutta. Se kehottaa ensin nauramaan ihmisryhmää tai yksilöä, sitten syyttämään ja uhkailemaan, ja lopulta väkivaltaan. Sitä ennen olisi hyvä herätä.

Muutamat aihepiirit ovat varmoja vihapuheen synnyttäjiä, sen tietävät toimittajat, sen tietää myös tavallinen pappi. Parempiko siis väistyä vai jatkaa. Ehkä sentään jatkaa, epätoivoiseltakin vaikuttavaa taistelua vihaa vastaan. Sehän olikin siis ahdinko, joka sai aikaan kestävyyttä. Hyvä niin. Ja vastustus siis rohkeutta.

Jatketaan siis!

 

Kommentit

Suositut tekstit