ERILAINEN KOHTELU EI OLE SYRJINTÄÄ?


Ajattele, jos äitimme olisi elänyt viimeisiä aikojaan tällaisena aikana, aloittaa veljeni puhelun. Ajattelen, ja olin ajatellut. Loppuun saakka sairaudestaan huolimatta aktiivisesti osallistunut äitimme, niinpä, miten hän olisi tällaisten määräysten keskellä ollut ja voinut.

Samalla ajattelen montaa teistä ystävistäni, jotka olette täyttäneet tänä keväänä uudeksi ikärajaksi muotoutuneen 70 vuotta. Voisin luetella tässä pitkän listan alkaen seurakuntaneuvostomme varapuheenjohtajasta Sirkka-Liisasta, jonka tarmo ja osallistumisaktiivisuus on aivan omaa sarjaansa. Listasta tulisi varsin vaikuttava. Teitä miettiessäni päädyn monen muun tavoin toteamaan, miten todellakaan ei ole enää vain alaikärajoja vaan myös yläikärajoja. Lapsuuden ja nuoruuden ikäsaavutukset tuovat etuja ja oikeuksia, keski-iän kokemuksen tuomaa seesteisyyttä ilman riskiä joutua vielä sivuutetuksi. Mutta yläikärajat ovat nyt todellisia, ikärajat kauppaan, kahvilaan, museoon ja ettei vaan kirkkoonkin.

Nyt on aika, jona kulttuurin suurkuluttajat ja seurakunnan sekä kolmannen sektorin vapaaehtoisvoima, nuori ja työn vaatimuksista vapaa, viisas ja harkitseva, yhteiskuntavastuunsa tunteva ryhmä onkin sivussa, kodeissaan ja mökeillään, sivuun laitettuna. Ja perheet ilman isovanhempien ja isoisovanhempien suurta tukea ja lämpöä. ’Etkö ymmärrä, että tämä on heidän ja meidän muidenkin parhaaksi’, saatat lukiessasi todeta närkästyen vastuuttomuuttani.

Taidan silti kysyä, onko ihmisen määritteleminen ja peräti oikeuksiinkin kajoaminen’ iän, alkuperän, kansalaisuuden, terveydentilan… tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella’ oikein. Mainitut profiloimiseen liittyvät kiellot on lueteltu laajasti Yhdenvertaisuuslaissa (§8). Sama laki toteaa kuitenkin (§11), että ’erilainen kohtelu ei ole syrjintää, jos kohtelu perustuu lakiin ja sillä muutoin on hyväksyttävä tavoite ja keinot tavoitteen saavuttamiseksi ovat oikeasuhtaisia’. Tässäpä se onkin, ovatko keinot oikeasuhtaisia. Ja nyt en edes ole pohtinut hoitolaitoksiin jääneitä oikeita vanhuksia. Heidän tilanteensahan on loputtoman surullinen. 

 

Kommentit

Suositut tekstit