VIRANOMAISKÄYTÄNTÖ: NAISEN SUKUELIMIIN KOSKETAAN, MIEHEN EI

 

Kesälomaa varten varasin itselleni monenlaista kirjallisuutta. Tästä joukosta nostan nyt esiin Kate Elizabeth Russellin tänä vuonna ilmestyneen esikoisteoksen My Dark Vanessa. Kirja on juuri ilmestynyt käännöksenä suomeksi nimellä Vanessa. Lukukokemuksena kirja on mukaansa vievä, kerronnan vaihtelu eri vuosikymmenten välillä ei häiritse. Kirjalla on vahva mahdollisuus viedä mukanaan syövereihinsä, näin ainakin monet sitä arvioineet ovat todenneet.

Teema, keski-ikäisen opettajan ’ihastus’ teini-ikäiseen opiskelijaan, on ilmeisen useasti esiin tullut, niin kertomuksissa, muisteluissa kuin varoituksena, aiheellisena. Ilmeisesti vaati kansainvälisen liikehdinnän, jotta tulisi tilaa puhua. Näitä kokemuksia on Suomessakin viime vuosina tuotu useampi esiin.

Venla Kuokkanen kirjoittaa Helsingin Sanomissa (HS 22.8.2020) kirjaa arvioidessaan päähenkilöstä ´Hän ei kuitenkaan kykene hämmennyksissään erittelemään omia kuvotuksen tunteitaan eikä pysty kommunikoimaan niitä.’ Kannattaa lukea kirja itse, jotta saa oikean kuvan aihepiiristä.

Nostan aivan harkitusti kirjan aihepiiristä vain lamaantumisen tapahtumisen edessä sekä kuvitelman normaaliudesta. Olen myös tietoinen, että seuraava, mitä kirjoitan, ei millään tavoin lähene vakavuudessaan seksuaalista hyväksikäyttöä. Oletan sen kuitenkin kuvaavan ihmismielen toimintaa epämiellyttävän edessä, ja siksi nostan asian esiin henkilökohtaisena. Kenties lukija tunnistaa samoin itsessään pienempää tai suurempaa samankaltaista tapahtunutta.

Kävin lomalla Joutsenon säilöönottoyksikössä tapaamassa tuttavaani, nuorta miestä. Tällä kertaa olin pukeutunut ns. siviilivaatteisiin enkä papin tunnuksin. Mikä lie syy, lomako vai ajattelemattomuus. Tuskin sitten näin olisi käynytkään. Samaan aikaan kanssani turvatarkastukseen otettiin ikäiseni toinen nainen ja mies. Turvatarkastuksen suorittanut nainen kosketteli sekä rinnat että sukuelinten alueen epämiellyttävällä tavalla. Kuvasin tapahtuneen muistuttavan gynekologista tarkastusta. Sen monet lukijat tuntevatkin.

Illalla mietin, miksi olin tuossa tilanteessa niin puolustuskyvytön. Annoin kokemani seksuaalisen itsemääräämisoikeuteni loukkauksen tapahtua mitään sanomatta. Ajattelinko, että näin varmistan pääsyni sisään, etten huomautuksellani estä kauan odotettua tapaamista. Miksi ihminen hämmentyy eikä osaa puolustautua.

Teimme molemmat tällaisen tarkastuksen kohteeksi joutuneet naiset asiasta kantelun Maahanmuuttovirastoon. Vastauksessa kerrotaan, että ’Turvatarkastuksen suorittaminen käsin edellyttää, että tarkastaja koskettaa vaatteiden päältä myös sukuelinten aluetta. Tarkastus voi aiheuttaa tarkastettavassa subjektiivisen kokemuksen epämukavuudesta ja jopa loukkaavuudesta, vaikka tarkastus suoritetaankin lain edellyttämällä tavalla tarpeetonta haittaa aiheuttamatta.’ Kantelu ei ylijohtaja Jaana Vuorion mukaan anna aihetta enempiin toimenpiteisiin.

Tämän jutun tekee mielenkiintoiseksi, että paikalla olleen miehen sukuelimiä ei kosketettu. Turvatarkastus miehen osalta päättyi reisien puolenvälin paikkeille. Säilölain kohta, johon maahanmuuttovirasto viittaa (Säilölaki 21 §:n (814/2015) ei kerro sukuelinten koskettelusta. Onko siis vain Maahanmuuttoviraston käytäntö, että naisen sukuelimiin kosketaan ja miehen ei. Miksi näin on?

Kommentit

Suositut tekstit